På besøg i Rumænien

Jagtrejse-rumænien

På besøg i Rumænien

På besøg i Rumænien

For mig er jagtoplevelser bestemt den væsentlige del når jeg rejser ud, men kulturoplevelserne tager jeg imod med kyshånd. På dette punkt er Rumænien i mine øjne unik. Under sit ophold kan man ikke undgå at opleve landbrug der dyrkes som for 50 år siden i DK. Folk der i landdistrikterne lever i tæt samspil (og samvær) med deres husdyr og den omkringliggende natur. Landet er medlem af EU, men lad mig blot sige at der ikke er ret meget der fungerer som herhjemme.

Jacob Larsen

I januar 2014 var jeg inviteret på besøg I det nordvestlige Rumænien hos Gamekeepers nye kontakt i landet. Jeg så meget frem til besøget, der først og fremmest skulle bestå af diverse ture til de jagtområder, hvor Gamekeeper fra 2014 har mulighed for at tilbyde en bred vifte af jagtoplevelser.

Jeg må sige at jeg ankom med store forventninger til landet og heldigvis blev de indfriet. Jeg har rejst til New Zealand nogle gange efterhånden, fordi bjergene og gemserne har fået et fast tag i mig. Fremover vil jeg kraftigt overveje Rumænien i stedet da både flyvetiden og prisen på billetten er langt mere fordelagtig. Og samtidig, skulle det vise sig, byder landet på ligeså smukke bjerge og en helt anderledes kultur, der sætter lidt kulør på de jagtlige sædvanligheder.

Jeg var i Rumænien i en uge og så 7 forskellige revirer, der samlet tilbyder jagt på Bjørn, Ulv, Gemse, Kronhjort, Vildsvin og ikke mindst råbukke. Vi koncentrerede os om mulighederne for riffeljagt, men landet byder desuden på fantastisk fuglejagt – dels i form af andefugle i deltaet omkring Donaus udløb i sortehavet og dels i form af småvildtdage på vilde fasaner og harer. Hertil ikke mindst de unikke dage på vagtler, med store parader som reglen frem for undtagelsen.

Vejret i bjergene var desværre ikke med os, så vi tilbragte kun en enkelt overnatning i højderne. Vi kørte så langt føret tillod i 4x4 og gik herefter ca. 3 timer til en hytte i ca. 1800 meters højde. Herfra var det planen at vi næste dag skulle ud og se de mange gemser i området, men desværre stod vi op til en mindre snestorm, der lavede effektivt om på vores plan idet vi blev nødt til at gå ned igen mens vi kunne køre ud af bjergene. Jeg nåede dog at se flere spor efter bjørn, ulv og kronhjort på vejen op, men gemserne må jeg tilbage efter – og så medbringer jeg nok en riffel…

Én af de steder jeg, efter mit besøg, drømmer om at jage er på et statsrevir i bjergene. Her finder man en fantastisk jagtlodge med udsigt over bjergene og i brunsten vil man kunne stå og høre hjortene brøle omkring indkvarteringen. Her findes hjorte, der sagtens kan nå både 10 og endda 11 kg i trofævægt og samtidig er der i det samme område en stor bestand af bjørne – Det perfekte sted til en kombinationsjagt på de to arter i efteråret.

I den anden ende af skalaen besøgte jeg to fantastiske råvildtrevirer, hvor det, selv her midt på vinteren, var let at forestille sig, hvor fantastisk det vil være at púrsche i om sommeren. Det ene revir alene er på 15.000 ha og her har Gamekeeper adgang til afskydning af 30 bukke i 2014. På dette revir alene så vi på 2-3 timers auto-safari ca. 60-70 stk. råvildt i små spring i det varierede landskab. Der er mulighed for at bo i små simple hytter ved en sø i jagtområdet, hvor der i øvrigt er et godt karpefiskeri. En mere komfortabel indkvartering giver en lille halv times køretid til og fra jagtområdet. Området består at stærkt kuperet bakkelandskab, hvor skrænter og skråninger er bevokset med krat mens de mere flade stykker enten er opdyrket i et utal af små markblokke eller simpelthen ligger udyrket hen med en varieret græsvækst til følge. Med andre ord en perfekt råvildtbiotop, hvor man om sommeren vil kunne udnytte den varierede bevoksning og det kuperede terræn til perfekte pürschoplevelser.

En enkelt dag deltog jeg på en drivjagt på vildsvin med lokale jægere. Desværre bød dagen på tåge og regn og jagten blev afbrudt til middag, men området og organisationen fejlede bestemt ingenting.

Den sidste dag tilbragte vi i endnu et fantastisk jagtområde, hvor bjørne og kronhjort var de primære arter. Jeg har ikke tal på hvor mange gange vi var ude af bilen og tjekke en bjørnefod i løbet af dagen. Nogle gange var det en stor bjørn, nogle gange en hun med unge osv. De viste mig med al tydelighed at området var fyldt til randen med bjørne og at de kunne deres kram og kendte deres område. Det kom da også rigtigt til udtryk da vi om aftenen satte os i en lille hytte ved en foderplads. Vi sad ikke mere end to timer i mørket før der lød smaskelyde fra foderpladsen 30 meter borte. Med lommelygten afslørede vi en smuk ung bjørn i fuld gang med majskolperne – imponerende at de på den måde kunne ”stille uret” efter bjørnene. I efteråret er der mulighed for at pürshe bjørnene i området når de går på bær, urter og olden, men det kræver gode fysiske og mentale forberedelser.

For mig er jagtoplevelser bestemt den væsentlige del når jeg rejser ud, men kulturoplevelserne tager jeg imod med kyshånd. På dette punkt er Rumænien i mine øjne unik. Under sit ophold kan man ikke undgå at opleve landbrug der dyrkes som for 50 år siden i DK. Folk der i landdistrikterne lever i tæt samspil (og samvær) med deres husdyr og den omkringliggende natur. Landet er medlem af EU, men lad mig blot sige at der ikke er ret meget der fungerer som herhjemme.

Gamekeeper er derfor også glade for at kunne præsentere en professionel og pålidelig kontakt, der med gode engelskkundskaber og store jagtlige og menneskelige egenskaber vil sikre store jagtoplevelser i dette jagtparadis i østeuropa.

Jeg forlod landet, men sagde ikke farvel. På gensyn til Karpaterbjergene. På gensyn til Gemser og Bjørne – Næste gang bliver det med riffelen på nakken!

Knæk og Bræk!

Jacob Larsen