5 jægere på gemsejagt i Rumænien okt. 2024
5 gode jagtkammerater havde sat hinanden stævne og ønskede at jage gemse i de meget kuperede og smukke Karpater bjerge beliggende centralt i Rumænien.
De var enige om, at denne jagt skulle opleves, mens de fysisk kunne klare det, da det er decideret bjergjagt og der er ingen nemme fribilletter til en gemse i dette område. Der skal gåes og jages meget i de kuperede bjerge, før man normalt får mulighed for gemse.
Dette kunne ikke skræmme de gæve 5 sjællandske gutter og de tog fortrøstningsfulde afsted og gruppen nedlagde i alt 4 gemser.
Læs Kim Husteds glimrende beretning fra selve jagten:
"var sikkert som ámen i kirken ...
Vi havde kørt så langt 4-hjuletrækkerne kunne komme. Det var stadig mørkt, da vi steg ud af bilerne. Vi skulle følge en sti, der var nogenlunde synlig, når det var dagslys, men det var stadig mørkt, da vi begav os afsted i pandelampens begrænsede lys. Planen er at få overhøjde, så når gemserne vågnede, var vi ovenover dem. Det er tænkningen ved al bjergjagt.
Jeg havde valgt at jage gemse i det alpine område, hvilket vil sige over trægrænsen, der er over 1800 m. I området er der 2 populationer af gemse. En alpin og en der lever i skoven. De blander sig normalt ikke med hinanden, men vejret kan blive så hårdt, at den alpine trækker ned i den øverste del af skoven. Skovgemsen er, som ordet siger, en gemse, der lever i skov. Skov her på egnen er ikke en polsk eller dansk bøgeskov. Det er skovbevoksede kløfter og klippefremspring, det er tæt og så er det stejlt.
Det var akkurat lige blevet dagslys. Vi havde spottet et par gemser på en bjergside, men vi kunne hurtigt afgøre, at det var umuligt at komme til dem. Vi fortsatte vores vandring opad og jeg kunne begynde at mærke det. Guiden sagde 2.400-2.500 m. Havde trænet en del, men det er svært at træne muskler og led, når terrænet er en hel del anderledes end et dansk normalt terræn. Jeg priste mig lykkelig over, at jeg havde lyttet til Claus Ballisagers råd (fra B-Wild) om, at investere i en Vorn EV30 rygsæk, hvor riflen er godt beskyttet og du har begge hænder frie til kryb og kravl.
Vi gjorde holdt og tog et hvil. Hov, der stod 5 gemser på den anden side af dalen. 750 m i fugleflugtslinje. Dalen var lukket i den ene ende, så vi kunne begynde en lang pürch i ly af bjergkanten. Efter en god time kom vi til det spændende. Lå de der stadig? I bedste kryb og kravl var det hen til kanten. Der var de. En skydestilling hvor støvlerne er højere end hovedet og så 60 grader nedad. Afstanden var kun 125 m, så det var sikkert som ámen i kirken ………. FORBI! Kvaj! Hvordan kunne jeg! Havde al den tid i verden og alligevel skulle der forceres!
Gemserne kunne ikke høre, hvor skuddet kom fra og de havde ikke set os. De tog flugten langs bjergryggen og ville op på vores side en 350-400 m ude. Fik rullet rundt, kurrede ned ad siden og fik bragt mig i en situation hvor jeg kunne afgive skud. En gemse standsede 150 m ude med siden til og et næsten vandret skud. 6,5 ramte bladet. Gemsen drejede rundt 180 grader forendte efter 50 m og kurrede 200 m ned af bjerget.
Sad lige og nød mit held i et kvarters tid. Det var solskin, næste vindstille, 12 grader, en død gemse og i en kulisse så storslået, at jeg følte mig hensat til …….. Det må være noget af Europas sidste vildmark og kun 2,5 times flyvning fra København.
K&B Kim Husted
PS. Dagen efter var der lukket pga. tåge og umuligt at komme op i det alpine